Andalucía

Andalucía er den sydligste av Spanias 17 autonome regioner på fastlandet. Hovedstaden er Sevilla. I nord grenser Andalucía til Kastilia-La Mancha og Extremadura, i øst til Murcia, i syd til Middelhavet og Gibraltar, og i vest Atlanterhavet og Portugal.

Navnet Andalucía kommer av det arabiske «Al-Andalus» (med uklar etymologi), og de arabiske maurerne behersket deler av Andalucía fra 711 til 1492, noe som blant annet gir seg til kjenne i arkitekturen.

Fra Andalucía kommer mange av skikkene som i dag ses på som de «typisk spanske», som (blant annet) flamenco og tyrefekting.

Costa del Sol

Costa del Sol har lenge vært kjent for å ha Europas beste klima. Med sine 320 soldager og temperert klima det meste av året (mellom 16 og 30 grader) har solkysten lokket til seg solhungrige europeere i flere tiår. Samtidig sørger havbrisen fra Middelhavet for at sommertemperaturene blir forholdsvis moderate langs kysten. Lokal værmelding: ElTiempo.es – Elviria.

Fjellkjeden Sierra Nevada er forøvrig «skyld» i det gode klimaet i Elviria-området fordi denne stopper mesteparten av det dårlige været fra Atlanterhavet. Dette dårlige været treffer derfor oftere områder lenger nordøst (Costa Blanca og oppover langs kysten), og gjør at gjennomsnittstemperaturen og antall soldager er noe lavere der.

Åskammene rett utenfor Elviria (La Mairena og El Soto) gir flott utsikt til blant annet Sierra Nevada, Gibraltar, middelhavet og nordkysten av Afrika. I den såkalte campoen (utmarksområdet) bak Elviria finnes en rekke stier og mindre veier som byr på flotte turopplevelser i et kupert terreng.

Flere golfbaner er en kort kjøretur unna Elviria: Santa Maria Golf & Country Club, Greenlife Golf Club og El Soto Golf & Country Club.

Nærmeste store by er Málaga, som også er hovedstaden for provinsen Málaga. Málaga er Spanias sjette største by, med et folketall på 568 479 (2013). Legger man til forsteder blir folketallet over 1 million.

Málaga er en av de eldste byene i verden, med en historie strekker seg over minst 2800 år. Den ble grunnlagt av fønikerne som Malaka i 770 fvt. Fra det 6. århundre fvt. ble byen kontrollert av Kartago. Deretter, fra 218 fvt, ble det styrt av den romerske republikken som Malaca. Etter Romerrikets fall ble den fra omkring år 376 kontrollert av vestgotere, før den i år 800 kom under islamsk styre som Mālaqah (مالقة). I 1487, i samband med gjenerobringen av Den iberiske halvøy fra araberne (La reconquista), fikk kongeriket Castilla y Leon kontroll over Málaga. Byens historiske sentrum utgjør et «åpent museum» der det finnes arkeologiske levninger og monumenter fra fønikiske, romerske, arabiske og kristne perioder i byens mer enn 2800 år lange historie.

Kunstneren Pablo Picasso ble født i Málaga, og Picasso-museet (San Augustin 8) har en permanent utstilling med 285 arbeider av Picasso. Bygningen som huser muset, El Palacio de los Condes de Buenavista er også flott å se på.

Inn i landet

Caminito del Rey i El Chorro (Málaga-provinsen, Spania)
El Caminito del Rey, © 2006 Gabirulo, Rettigheter

Nordvest for Elviria finner man nasjonalparken Sierra de las Nieves. Parken dekker 202 km² og består stort sett av fjell. Den har aldri i særlig grad vært bebodd og har et svært mangfoldig dyre- og planteliv. Som det framgår av navnet (Snøfjellet) kan det bli dekket av snø om vinteren. Området ble beskrevet i det 19. århundre av den sveitsiske botanikeren Pierre Edmond Boissier og i 1933 av Luis Ceballos. Nasjonalparken ble etablert i 1989. I 1995 ble den oppført av UNESCO som et Biosphere Reserve.

La gran senda de Málaga er et tursti-system som er i ferd med å ferdigstilles av Málaga-provinsen. Elvira ligger omtrent i midpunktet på strandpromenaden på circa 20 km fra La Cala de Mijas til Marbella. Fra Marbella går stien opp til Ojén, derfra til Mijas, ned mot havet, langs kysten opp til Nerja, gjennom naturparken der, før den dreier sørover og altså ender i Marbella. Alt i alt bortimot 1000 km med sammenhengende stier. Sjekk ut alle etapper, etappeprofiler og alt annet som er hvert å vite på nettsiden www.gransendademalaga.es.

Den kanskje mest spektakulære spaserturen i i Málaga-provinsen er El Caminito del Rey. Dette er en sti som henger på trinn som er festet til bergveggen i El Chorro-ravinen. Den var lenge stengt, men ble gjenåpnet etter omfattende sikrings- og restaureringsarbeider i 2015.

I Granada finner man Alhambra (arabisk: الحمراء «Det røde slottet»). Dette er et festningskompleks som ble bygget på midten av 1300-tallet av de mauriske herskerne i det daværende emiratet Granada. Alhambra står i dag på UNESCOs verdensarvliste og er en av Spanias mest spetakulære turistattraksjoner.

Federico Garcia Lorca, en av Spanias mest berømte kunstnere (forfatter, maler, pianist og komponist) ble født i Granada i 1898. Rett utenfor Granada, i Valderrubio, ligger huset han brukte som sommerbolig frem til han i 1936 ble myrdet av facistene ved utbruddet av den spanske borgerkrigen. Huset er gjort om til et museum som årlig blir besøkt av mer enn 30 000 mennesker fra hele verden. Også Lorcas gode venn, komponisten Manuel de Falla har sitt eget museum i Granada (Colle Antequeruela Alta 11). Det var i dette huset de Lorca og Falla i 1922 arrangerte den første konkurranse I flamencosang i 1922.

Shopping

Det enorme kjøpesenteret La Cañada utenfor Marbella (ved AP-7 like før avkjøringen til Ojén) inneholder mer en 150 butikker. I tillegg finner man restauranter, frisører og en kino. I Málaga finnes blant annet kjøpesentrene Larios Centro (Avde. Aurora 25) og Centro Comercial Málaga Plaza(Armengual de la Mota 12). Prestisjekjeden El Corte lnglés finner man i Marbella, Puerto Banús, Fuengirola (Costa Mijas) og Málaga.

Har du mer sans for lokale markeder finnes disse:

  • Mandag: Marbella
  • Tirsdag: Fuengirola (det største markedet på Costa del Sol)
  • Onsdag· Estepona, Rincon de Victoria
  • Torsdag: Torremolinos. Málaga
  • Fredag: Benalmádena, Elviria (ved gangbrua ved postkontoret)
  • Lørdag: Puerto Banús, Fuengirola
  • Søndag: Benalmádena, Málaga.

Listen kan være utdatert. Turistmagasinene for skandinaver har som regel oppdaterte markedstimeplaner.

Særlig klær er det billig å kjøpe på lokale markeder.

Markedene er som regel åpne 09:00-14:00. Mindre butikker er åpne 10:00-14:00 og 16:30-20:00. Større supermarkeder og kjøpesentre (Super Sol, La Cañada, El Corte Inglés) er åpne 09:00/10:00-22:00.

Bokanbefalinger

Henry Notaker (2003): Andalucía - en reise i sol og skygge. Aschehoug.

Viña Lucía

God innføring i regions kultur (særlig poesi og malerkunst), vin og gastronomi. Boka har et eget kapittel om García Lorca og Lorca-museet i utkanten av Granada.

Notaker mener Ronda er fyllt opp av turister året rundt, men likevel verdt et besøk. I Ronda anbefaler han et hotell som heter San Gabriel, som er et restaurert bolighus fra 1736.

Ifølge Notaker bør rødvin produsert i Andalucía drikkes «mer for lokalkoloritten enn for vinopplevelsen» (tiltredes). Et mulig unntak, ifølge Notaker, er Viña Lucía (Bodega Paez Morilla) en forholdsvis rimelig (€5-7) blanding av syrah, tempranillo og cabernet sauvignon fra Arcos de la Frontera ved Cadiz. Det er imidlertid sherry som er den lokale vinen, og den lokale varianten heter manzanilla. Skal man ha noe dyrere er det tørr fino som anbefales.

Erik Kjær Andersen og Ann Waddicor (1994): Opplevelsesrike Andalucía. Grøndahl Dreyer.

Denne boka har størst fokus på landskaper/natur, historie, "severdigheter" og geografi. Gode anvisninger av hvor man finner dryppsteinshuler, hulemalerier og steinaldermonumenter. Nær Elviria anbefales Cueva de Nerja (kjempegrotte med dryppsteinformasjoner).

Lenker

Severdigheter i Andalucía:

Informasjon på nettet:

Tjenester: